fil dr Ingemar Nordgren recenserar
Stefan Ingessons skrift Goterna och Skandinavien-myt eller verklighet är en viktig skrift då den sammanfattar de senaste forskningsresultaten både på ett internationellt plan och för Sverige, samtidigt som hela forskningshistorien behandlas. Det innebär att artikeln ger en total genomgång av alla betydande folk som var aktiva under migrationsperioden under tidig järnålder och deras
framväxt från bronsålder.
Man får en sammanhängande och lättläst beskrivning av uppkomsten av olika stammar, hur de sedan identifierar sig och t. ex. för goternas del definierar sig i kultiskt sammanhållna enheter kopplade till sin gud Gaut, ett binamn på Oden. Många av dessa stammar är ursprungligen fristående och inte alltid av germanskt ursprung men väljer sedan en gemensam definition. Vi får följa de arkeologiska kulturernas utveckling från Pommern och Polen och ned mot Svarta havet
och de tidiga kontakterna med det romerska väldet som gör Rom beroende av germanska legotrupper och de allianser med Rom som slutligen leder till det gotiska maktövertagandet både i Italien och i södra Frankrike samt Pyreneiska halvön.
En total genomgång av både språk och religion och de mest relevanta arkeologiska resultaten både i Sverige och i östra Europa presenteras.
Skriften rekommenderas på det varmaste som en nödvändig läsning för den som vill hålla sig ajour med forskningen inom detta område.
Källby 25 juli 2023
fil. dr Ingemar Nordgren och författare till Goterkällan*
* Denna bok är den första större vetenskapliga genomgången av goterna av en svensk forskare, som också publicerats på svenska. Ingemar Nordgren blev i januari 1999 filosofie doktor vid Odense universitet på avhandlingen ”Goterkällan. Goterna – religion, organisation, struktur. Om den gotiska etniciteten”.