Historien bakom orden - Hur det hela började

Hej på er kära prenumeranter och god fortsättning på det nya året 2025.

Självfallet välkomnar jag även nya prenumeranter som hittat till min hemsida. Det är min förhoppning att ni kommer att finna denna sajt intressant och att ni vill följa min forskning och mitt författarskap.

Jag tänkte börja det nya året med att berätta lite om varför och hur jag började forska om just de medicinska recepten, som var utskrivna till Karl XII:s främsta elitförband, Drabantkåren. Det var när jag av en slump upptäckte en artikel i Nordisk medicinhistorisk årsbok för år 1990 som handlade om Karl XII:s drabanter och deras krämpor, som det tog fart på allvar. Artikeln, Fältskärer och drabanter i Karl XII:s armé och recept mot deras krämpor, var skriven av medicinhistorikern Gunnar Göthberg, som för övrigt var den förste att översätta den svenska *farmakopén av år 1775 från latin till svenska. Göthberg har noterat i den aktuella artikeln att recepten är unika och ”att de i sin helhet borde beskrivas och uttydas. Man skulle därigenom få en klar bild av läkekonsten i fält under den svenska stormaktstidens slutskede och vilka läkemedel som ingick i arméns medicinkistor.” Det var just den här utmaningen jag ville anta och att försöka återfinna och tolka recepten som var utskrivna åren 1703-1705.

Efter intensiva eftersökningar påträffades sommaren 2012 ett stort antal medicinska recept på Hagströmerbiblioteket i Solna som visade sig vara utskrivna till Karl XII:s Drabantkår. Jag förstod direkt att denna drygt trehundraåriga receptsamling skulle kasta nytt ljus över dessa elitsoldater och karolinertidens fältsjukvård. De över tusen recepten har aldrig tidigare tolkats i sin helhet. Vidare ger receptens innehåll fördjupad och värdefull information om läkekonsten i fält och det tidiga 1700-talets farmakologi och sättet man behandlade olika sjukdomar och skador.

Intresset för denna forskning blev stort och det första föredraget ägde rum redan kvällen den 28 november 2013 uti Hagströmerbibliotekets historiska lokaler i Haga gamla tingshus i Solna. Biblioteket är ett bok- och medicinhistoriskt forskningsbibliotek i världsklass. Här har grundaren, Ove Hagelin, sedan 1997 samlat och katalogiserat äldre medicinska böcker från såväl Svenska Läkaresällskapet som Karolinska Institutet (KI) och andra deponenter. Det mer än fullsatta föredraget (extra stolar fick bäras in) blev mycket uppskattat och innebar även en uppstart till flera föredrag samt forskning som pågår än idag.

 

För er som vill ha hela historien om forskningen och dess resultat kan jag varmt rekommendera min bok, Kungens män. Karl XII:s Drabantkår. Utgiven av Ekström & Garay december 2021.

 

* En officiell samling av föreskrifter om framställning av läkemedel

  

På återhörande

Vänligen,

Back to blog